05 de setembre, 2007

III Cicle Cultural al voltant de la dolçaina, el tabal i la dansà (I)


Un any més, la Societat Coral el Micalet junt als grups de dolçainers el Tudell i Buf-Alí; l´Ateneu Cultural Casino Torrent, l´Associació de veïnes i veïns de Sant Marcel·lí, la Unió Musical de l´Horta de Sant Marcel·lí i el Raval Roig d´Alacant i l´Associació Amics de l´Alguer organitzen el III Cicle Cultural al voltant de la dolçaina, el tabal i la dansà. També s´ha comptat amb la col·laboració de diverses associacions i entitats amb la realització de les seues activitats com Alimara, El grup de balladors i balladores de Lloc Nou d´En Fenollet i la Muixaranga de València. Amb el patrocini de la Generalitat Valenciana i diverses entitats privades.


Del 7 al 29 de setembre es celebraran tot tipus d´actes en una fita ja imprescindible entre les activitats que s´organitzen anualment dins el món cultural valencià. Entre les activitats podem destacar, a Alacant, els tallers de danses del 3 al 5 de setembre i exhibicions i actuacions els dies 7 i 8 de setembre. Les exposicions permanents a la Societat Coral el Micalet de València d´indumentària tradicional, fotografia de balls tradicionals i vela llatina a partir del dia 7. Al barri de Sant Marcel·lí, actuació de Valencianets.com el dia 14; el dia 15 pel matí, Tres Fan Ball donaran una bona mostra de la diversitat de les danses que amb aquests instruments poden arribar a assolir amb un taller de danses; per la vesprada Cercavila de dolçaines i tabalets, danses i muixaranga amb l´actuació de 9 colles de dolçainers vingudes d´arreu de les comarques valencianes; el 16 de setembre actuació del Xavi Torres Quintet (jazz amb dolçaina). A Torrent, cant d´estil i albaes pels carrers de la població el 28 i, per a tancar, el 29 de setembre Correfocs a la X Festa de la solidaritat a la Malva-rosa.


Segons els organitzadors, "un dels fonaments en l´organització del Cicle era mantenir la ciutat de València com un referent i una aposta per superar complexos que en res ajuden i que no s´ajusten a la realitat. Així, enguany, nous col·lectius s´han sumat al corpus organitzatiu. Tornen a créixer en el temps i en l´espai. En el temps, perquè la programació s´inicia el 7 de setembre i finalitza el 29 del mateix mes. I en l´espai, perquè, a més a més consoliden activitats en llocs de la comunitat com ara Sant Marcel·lí, Torrent, la Malva-rosa o Alacant ciutat, amb el recolzament de diverses associacions i col·lectius dels respectius emplaçaments».


Destaquen també «l´esforç dels col·lectius dels grups dels dolçainers per recuperar espai i presència activa en els esdeveniments i actes de la societat actual, no sols per recuperar instruments autòctons, sinó també per fer servir tocates i cançons específiques, per retornar-nos la música tradicional present a cadascun dels actes socials i festius valencians com les cavalcades, les processons o els actes inaugurals» afirmaren el organitzadors. LEVANTE-EMV, VALÈNCIA, 5 de setembre de 2007.